Telegraaf: Goudmeter van Jacques Brinkman

Nederland kent op de Olympische Spelen slechts twee ploegen die zeker voor een medaille gaan: de hockeyvrouwen en -mannen. Twee dagen voor de eerste hockeywedstrijd geeft analyticus Jacques Brinkman voor de tiende en laatste keer zijn mening in aanloop naar de Spelen. Tijdens het sportevenement blijft de 337-voudig oud-international het evenement dagelijks via Telesport en de website volgen.
Winnen, excelleren, als team. Het applaus, de waardering. Het Wilhelmus, de tranen. De beide Oranjehockeyteams doen het niet voor minder. Meer dan 10.000 atleten strijden de komende twee weken in 26 sporten om 302 gouden medailles.
De Oranjemannen lopen vanavond mee tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen 2012. Misschien de laatste adrenalinestoot om het beste uit henzelf te halen. Ik heb het zelf altijd als een enorme stimulans ervaren om met duizenden atleten uit meer dan 200 landen het olympisch stadion binnen te wandelen.
De grootsheid van de Olympische Spelen kun je niet beter ervaren dan tijdens de openingsceremonie. Het lange wachten vreet energie maar weegt absoluut op tegen de geweldige ervaring om onderdeel uit te maken van de beste atleten van de wereld uit diverse sporten. Mijn idolen in Barcelona 1992 waren Michael Jordan en Magic Johnson. Hoewel de hele Amerikaanse ploeg en speciaal de basketballers van het USA Dreamteam streng beveiligd werden, is het mij gelukt om een handtekening te krijgen van zowel Jordan als Johnson en zij die van mij…
Blij en voldaan keerde ik rond middernacht terug naar het olympisch dorp. Een medaille heeft het in 1992 niet opgeleverd, maar gelukkig hebben we dat in Atlanta 1996 en Sydney 2000 helemaal goed gemaakt.
NOC*NSF heeft bepaald dat geen enkele Nederlandse sporter meeloopt tijdens de openingsceremonie wanneer er binnen 48 uur een wedstrijd gepland staat. De vrouwen spelen zondagmorgen, 11.45 uur Nederlandse tijd, de openingswedstrijd tegen België. De ploeg van bondscoach Max Caldas loopt dus niet mee. De mannen spelen een dag later pas hun eerste wedstrijd tegen India. Zij zijn er vanavond dus wel bij als vlagdrager Dorian van Rijsselberghe het olympisch stadion binnenloopt.
De Sportzomer is met de teleurstellende Oranjeprestaties bij het EK voetbal, Wimbledon en de Tour de France tot nu toe één grote mislukking. De Olympische Spelen en in het bijzonder de Oranjehockeyteams kunnen hier verandering in brengen. Op weg naar de gouden olympische sportzomer.
MANNEN
Uitblinkers in Oranje:
1. Robert van der Horst; heeft de aanvoerdersband niet om zijn arm, maar is wel de leider van dit Oranje, slot op de deur, opkomen van achteruit doceren, wereldspeler.
2. Billy Bakker; aanvalsleider, doelgericht, snel, sterk, balvast, maakt stormachtige ontwikkeling door, met 23 jaar en 51 interlands relatief onervaren.
3. Bob de Voogd; precies op tijd hersteld van dubbele kaakbreuk, zes weken geleden opgelopen tijdens oefeninterland tegen Pakistan, kan de verrassing worden van deze Olympische Spelen, combineert snelheid met doelgerichtheid.
VROUWEN
Uitblinkers in Oranje:
1. Maartje Paumen; met 121 gescoorde doelpunten in 144 interlands hoeft zij alleen nog sterspeelster Luciana Aymar van Argentinië (128 doelpunten) voor zich te dulden, onbetwiste leider zowel binnen als buiten het veld.
2. Naomi van As; technisch ongeëvenaard, gezicht en boegbeeld van Oranje, scoorde in olympische finale 2008 tegen China belangrijke eerste doelpunt, verwachtingen zijn nu nog hoger gespannen.
3. Kim Lammers; fantastische mentaliteit, scoort makkelijk, echte spits in cirkel, 31 jaar, debutant op olympisch platform, samen met Marilyn Agliotti (33) de nestor van de ploeg.
Bron: Telegraaf/Jacques Brinkman

Reageer