Telegraaf: "Wereldprimeur met hypermodern hockeyveld"

Met uiterste precisie wordt op dit moment in Den Haag het modernste hockeyveld ter wereld aangelegd. De proefmat bij HC Klein Zwitserland komt er ter voorbereiding op de wereldkampioenschappen hockey 2014 in het Haagse Kyocera Stadion. Een belangrijk detail valt direct op: de kleur blauw is alweer uit de gratie.
Het is de bedoeling dat het hypermoderne kunstgrasveld nog vele malen beter gaat worden dan de mat waarop onze hockeyjongens tijdens de Olympische Spelen in Londen de zilveren plak behaalden en waar de sportprestatie van onze dames met goud werd bekroond.
„Het moet absoluut ons paradepaardje worden”, vertelt Jaap de Carpentier Wolf van Koninklijke TenCate, het bedrijf achter het technische hoogstandje. „Bij hockey draait alles om de strakke balrol. De dikte en hoogte van de vezels, de ondergrond en de manier waarop het water wordt gedragen maken een veld goed of slecht. In Den Haag leggen we nu een kampioenenveld aan met de hoogste topkwaliteit die je kunt bedenken.”
Kijkgemak
Voor de leek valt er met het blote oog niet veel bijzonders te ontdekken op het sportcomplex van Klein Zwitserland, maar de kleur van de wereldprimeur zal de hockeywereld toch enigszins verbazen. Er wordt namelijk alweer afscheid genomen van het blauwe speelveld met een roze randje, dat was geïntroduceerd zodat het spel voor de televisiekijker beter te volgen was. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Spelen in de Britse hoofdstad schakelt Den Haag namelijk weer over op een groene kunstgrasmat. De meningen zijn verdeeld of het revolutionaire blauwe veld echt noodzakelijk was voor meer kijkgemak. Dat wordt nog geëvalueerd.
Proefveld
Voor de Haagse hockeyclub is er sprake van een lot uit de loterij. Het oorspronkelijke veld waar nu het nieuwe exemplaar komt, was namelijk dringend aan vervanging toe, omdat het stadhuis voor die kosten opdraait en ook het proefveld gaat betalen is de locatiekeuze binnen twee maanden op Klein Zwitserland gevallen.
„Het is natuurlijk fantastisch dat we dit veld als eerste club mogen hebben”, jubelt voorzitter Gerard de Greef van stichting Sportpark Klein Zwitersland. „De kans is groot dat veel nationale delegaties bij ons komen om het veld uit te proberen, dat is voor onze vereniging natuurlijk ontzettend leuk.”
Het is overigens nog niet voor de volle honderd procent zeker of het hypermoderne grasveld ook daadwerkelijk gebruikt mag worden in 2014. De mat is namelijk zo nieuw dat een speciale certificeringorganisatie en de wereldhockeybond nog groen licht moeten geven.

Comments (1)

  1. Met tophockey mag het dan niet meer zo vlotten bij KZ, lobbyen doen ze nog altijd als de besten!

Reageer