Trainingsgroep Nederlands elftal dames bekend

De bondscoach van het Nederlands Elftal Dames, Max Caldas, heeft de trainingsgroep van 24 speelsters en drie stage speelsters bekend gemaakt die begin maart start met de voorbereiding voor de Rabobank Hockey World League. De Rabobank Hockey World League wordt gespeeld van 13 tot en met 23 juni 2013 op H.C. Rotterdam.

Trainingsgroep Nederlands Elftal Dames

Voornaam Achternaam club
Ireen Van den Assem H.C. ‘s-Hertogenbosch
Naomi Van As Larensche M.H.C.
Merel De Blaey H.C. ‘s-Hertogenbosch
Willemijn Bos Larensche M.H.C.
Maartje Cox (k) T.H.C. Hurley
Frederique Derkx M.H.C. Oranje-Zwart
Carlien Dirkse van den Heuvel S.C.H.C.
Margot Van Geffen H.C. ‘s-Hertogenbosch
Eva De Goede Amsterdamsche H. & B.C.
Ellen Hoog Amsterdamsche H. & B.C.
Kelly Jonker Amsterdamsche H. & B.C.
Marloes Keetels H.C. ‘s-Hertogenbosch
Kim Lammers Larensche M.H.C.
Caia Van Maasakker S.C.H.C.
Kitty Van Male Amsterdamsche H. & B.C.
Larissa Meijer (k) M.H.C. Oranje-Zwart
Sabine Mol H.C. ‘s-Hertogenbosch
Maartje Paumen H.C. ‘s-Hertogenbosch
Malou Pheninckx S.V. Kampong
Sophie Polkamp Amsterdamsche H. & B.C.
Joyce Sombroek (k) Larensche M.H.C.
Charlotte Vega Pinoké
Daphne Van der Velden M.H.C. Oranje-Zwart
Lidewij Welten H.C. ‘s-Hertogenbosch
Stage speelsters
Laura Nunnink M.H.C. Oranje-Zwart
Maria Verschoor Amsterdamsche H. & B.C.
Maria De Waard S.V. Kampong

Trainingsgroep

De van een blessure terugkomende Willemijn Bos draait vooralsnog haar eigen trainingsprogramma totdat zij weer volledig fit is. Claire Verhage, goed voor 38 caps en vier doelpunten, heeft in een gesprek met bondscoach Caldas aangegeven dat zij zich niet langer beschikbaar stelt. Laurien Leurink en Sabine van Silfhout zijn teruggekeerd naar de Jong Oranje selectie. Roos Drost en Emilie Mol zijn niet geselecteerd ten opzichte van de trainingsgroep voor de winterstage in Zuid-Afrika (21 januari – 11 februari 2013).

 

Comments (40)

 1. bij achternaam staat hun voornaam vermeld en bij roepnaam hun achternaam..

  Waarom is Verhage er mee gestopt??

  • Redactie Hoofdklassehockey.nl

   Klopt, aangepast… Weten we (nog) niet proberen Verhage te bereiken.

 2. Waarschijnlijk omdat ze inzag dat er voor positie betere speelsters zijn.

 3. Ik zou er ook geen zin meer in hebben als ik geen eerlijke kans kreeg. Caldas heeft duidelijk z’n voorkeuren.

 4. @Rotterdam, wat een onzin, een coach kiest altijd zijn beste spelers en of speelsters en daar hoort zij niet bij, jammer voor haar.

 5. @amsterdam; zeker geen onzin. Zelfde als met Carlijn Welten, Miek van Geenhuizen en Wieke Dijkstra. Caldas heeft duidelijk zijn voorkeuren. Gelukkig heeft NL veel goede speelsters dus in verhouding gaat er geen kwaliteit verloren.

  Ik ben in Afrika geweest en ik verbaas me dan ook over het feit dat Sabine Mol, Daphne vd Velden er weer tussen staan. Die twee zijn leuk voor in de Hoofdklasse maar hebben zeker nog geen potten kunnen breken voor NL.

 6. Lynn, onzin. Miek van Geenhuizen oke maar over kwaliteit van Carlijn Welten en of Wieke Dijkstra hoeven we het niet te hebben toch? zijn geode speelsters maar geen wereld top!

 7. Claire Verhage is een klassespeelster, het is moeilijk opboksen tegen een coach die inderdaad zijn voorkeuren heeft en het moeilijk vindt om daar open over te zijn..

 8. @Tin, je slaat door, leuke clubspeelster maar zeker geen international

 9. @Den Bosch, erg typisch deze reactie.

  Echter is er door de jaren heen wel vaker gebleken dat coaches, niet alleen Caldas ook o.a. Lammers, voorkeuren hebben. Dat kan zijn op persoonlijk, dan wel technisch vlak. Dat van Geenhuizen, Welten, Dijkstra en nu ook Verhage er niet meer bij zitten komt niet door hun hockeyende kwaliteiten. Ze zijn goed genoeg en hebben genoeg ervaring. Echter wilde Caldas wellicht op een bepaalde manier spelen, speelsters meer vormen. Of dacht hij dat deze meiden niet bepaalde rollen konden hebben in het veld. Hij is daar helemaal vrij in. Echter betekent dit niet dat ze ineens “slechter” zouden zijn dan alle andere, dat zijn conclusies die je niet kan trekken en die ook niet kloppen, dat weet je zelf ook.

  Puur op hockey kwaliteiten, hoorde in ieder geval Dijkstra en van Geenhuizen vorig jaar gewoon op de Spelen te staan, maar Caldas is vrij om te kiezen wat hij wil. Een winnende coach heeft altijd gelijk, al was het wel met verschrikkelijk slecht hockey (op de finale na dan, daar hebben ze Argentinie en vooral Aymar heel erg goed bespeeld)

 10. Helemaal eens met Erik,maar laten we niet steeds terugkijken .Wat gebeurd is kan niet meer veranderd worden. Ik denk dat Claire verstandig is om nu de prioriteiten te verleggen. Ze is al jaren in de selectie ,traint hard en wordt daar niet genoeg voor beloond.Dat betekent dat ze zeker bij de top van Nl hoort ,maar geen voorkeur krijgt. Het blijft gissen naar “het waarom” hiervan,net zoals dat bij die andere namen was.
  Fact of life!
  Veel succes verder Claire.

 11. @miram, dat betekend een ding dat ze niet goed genoeg is

 12. Nee Joep, dat betekent dat Caldas liever iemand anders in zijn selectie heeft. Kom toch op zeg, je kunt veel zeggen maar Verhage is wel degelijk een stuk beter dan bijvoorbeeld Sabine Mol.

  @Erik; goed verwoord!!
  @Den Bosch; Carlijn Welten zeker vorig jaar niet zien vlammen op de velden? Er zijn inderdaad meer speelsters met dezelfde klasse, dus wat ik al zei op kwaliteit ga je er niet per se dan op achteruit. Het blijft vreemd dat ze nooit een kans gehad heeft, evenals van Geenhuizen, Dijkstra geen eerlijke kans hebben gekregen.

  Wat Verhage betreft het is gissen, maar ik gok ook zoiets.

 13. @Lynn, dat betekend dat ze niet goed genoeg is, wat zeker ook geldt voor Sabine Moll maar ja je moet toch een selectiegroep maken.

 14. @lynn.. heb je haar zien spelen in oranje.. gruwelijk slecht.. Dijkstra bij de top van Nederland?! Sorry maar met zo’n argument haal je niemand over ben ik bang. Sabine Mol geen wereldtop maar noem maar eens 2 speelsters die beter presteren op die positie en niet zijn geselecteerd?! (En ga nu geen Carlijn Welten noemen want die heeft laten zien de druk van het oranje shirt niet aan te kunnen)

 15. @den Bosch, kan je even die zwart-geel gekleurde bril van je afdoen? Bekijk alles objectief en ga nu niet zeggen dat alle speelsters van Den Bosch beter zijn. Als ik even mijn bril uit Amsterdam opzet: Den Bosch wordt altijd kampioen door de corner van Paumen en het grove spel (!). Vorig jaar nog van Geffen die na slaat (echt schandalig, had een lange schorsing moeten zijn). En Sabine Mol, wat heeft die gepresteerd bij Oranje dan? Het Brabo kliekje dat al jaren de dienst uitmaakt binnen de KNHB laat zich zien bij alle selecties. Bril af.

 16. @Den Bosch; hou toch op. Verhage is zeker wel een betere speelster dan Mol, evenals Drost die op die positie kan spelen (die ook niet geselecteerd is). Laten we ook Jonker niet vergeten die in de spitspositie kan spelen en vaboom met Lammers heb je daar al twee topper staan. Carlijn Welten en ook Claire Verhage hebben meer laten zien dan Mol en ook vd Velden.

  Je kijkt wel erg met een Den Bosch bril op. Dijkstra zeker wel een topper, was niet voor niets op wk, ek en OS 2008. Ik heb het ook als verdedigster, niet als middenveldster want daar zijn inderdaad betere speelsters te vinden. Of ga je nu ook beweren dat Van Maasakker beter is dan haar?

 17. @Lynn, Verhage,Mol en drost zijn alle 3 geen internationals maar goed je moet toch een aantal speelster oproepen voor een trainingsgroep.

 18. @lynn meeste ben ik met je eens. Al vind ik wel dat Dijkstra op het middenveld had moeten spelen naast Paumen. Ze spelen immers 3-2-2-3 met twee “controleurs” voor de verdediging. In die rol had ik Dijkstra graag gezien. Eigenlijk zou ik Paumen zelfs naar achteren halen en Goderie dan op middenveld. Maar ach, valt niks meer aan te doen, en ze hebben immers goud gewonnen dus het doel is bereikt.

  Over de voorhoede. Mol is natuurlijk wel veel ouder dan Drost, dus ik zou eerder Drost opstellen en kijken hoe je die kan vormen. Ook vind ik Emilie Mol beter dan Sabine, dus zou ik ook eerder voor haar kiezen.

 19. Verhage is een goede hockeyer maar gewoon net niet goed genoeg voor NL XI. Jammer dat er zoveel vervelende Rotterdammers iets anders denken!

 20. hebben we het nu nog steeds over Dijkstra en van Geenhuizen die niet meer werden gekozen voor Oranje?? Hallo zeg, we zijn bijna 2 jaar verder ondertussen. Move over! Oh overigens is die Emilie Mol niets, altijd geblesseerd en overgewaardeerd, zoals zovelen in deze selectie. Er zijn slechts een paar echte toppers: Paumen en van As en de rest hobbelt er een beetje achter aan.

 21. @Next, wat een oliedomme reactie. Je hoeft ook geen 11 toppers te hebben om een topteam te zijn.

 22. Maar wtee toppers? Daar doe je oa Eva de Goede toch echt te kort mee hè.

  Emilie Mol is voor haar blessure zeer zeker een goede hockeyster geweest. En naar mijn mening beter dan Sabine.

  Trouwens, ik ben een Amsterdamse kakkers.

 23. tja beter dan Sabine; dat is iemand al snel he, dat is geen criterium van een goede hockeyer / international. Beide zusjes worden overschat en overgewaardeerd,terwijl het subtoppers zijn.

  In de hele selectie zitten 4 wereldtoppers; paumen, van As, de Goede en Sombroek.

  De rest doet leuk mee, maar daar moet je het niet van hebben.

 24. @Next: Volg deze discussie en het valt me ook op dat er nog steeds wordt gesproken over Dijkstra en Van Geenhuizen. Hoe zou dat nu komen?! Ten eerste omdat ze tot de top horen en afvielen, ten tweede omdat nooit goed is uitgelegd en verklaard. Noch aan de speelsters zelf, noch aan de buitenwereld. Als je de reactie van Verhage leest, zie je dat ook terug. Repeterende breuk. In je gezicht is de bondscoach complimenteus en lovend, dan val je onverwacht af en eindig je met “ieder heeft zijn eigen waarheid”.
  Who’s next?

 25. Allemaal leuk en aardig, maar dat is alweer bijna 2 jaar geleden!! Blijf toch niet zo hangen in het verleden beste mensen. Hoe er toen met die 2 is omgegaan dat was niet goed en is niet goed te praten en dat weet iedereen. Maar daar hebben we het al honderden reacties uitgebreid over gehad en op een gegeven moment moet je iets ook af kunnen sluiten en geen oude koeien meer uit de sloot blijven halen.

  Feit is dat de Bondscoach ons geen verantwoording schuldig is dat hij ook zonder Miek en Wieke Goud in Londen heeft gewonnen.

  En laten we wel zijn: Verhage is geen echte topper, dus ik zie het probleem niet.

 26. @PHe : ik ben het helemaal met je eens,maar ook met de reactie van @phe. Alleen is het niet 2 jaar geleden hoor! Dijkstra stelde zich een half jaar voor de spelen niet meer beschikbaar nadat blijkbaar ook voor haar de manier van selecteren niet transparant was en ze daar zeker niet gelukkig van werd. Verstandig dat zij zich niet verder heeft laten gebruiken om reserve te spelen. Daar had zij ook teveel kwaliteiten voor.
  Naar mijn weten is van Geenhuizen nog steeds beschikbaar voor Oranje.Zij werd, na officiele plaatsing op de reservelijst voor de OS ,zonder opgaaf van redenen niet meer benaderd ,meen ik me te herinneren uit persberichten. Dus wel goed genoeg om eventueel in te vallen in nood , maar daarna ….?
  Jammer dat er weer een speelster met een naar gevoel gaat stoppen. Dit heeft met respect en empathie te maken en niets met een logisch gevolg van topsport.KNHB doe er iets aan.

 27. Denkfout: een bondscoach moet wel verantwoorden, naar spelers en naar buitenwereld. Hij bepaalt, dat is zijn eind-verantwoordelijkheid, maar daar hoort bij dat je uit moet leggen. Comes with the job. Al was het maar omdat anderen het anders zelf gaan invullen, of speelsters met vragen rond blijven blijven lopen. Duidelijk zijn en uitleggen. Niet semi-aardig zijn, en daarna vragen ontlopen.

 28. @Phe, een coach of een bondscoach hoeft natuurlijk niks te verantwoorden, totale onzin.

 29. Pfoeh pfoeh wat erg dat bij elk stukje over het ned elftal de namen dijkstra en van geenhuizen vallen. Iedere coach heeft zijn voorkeuren, kiest anders en heeft een andere kijk op dingen, daarvoor is hij bondscoach. Dus stop een keer met die hele discussie over die 2.
  En de jeugd heeft de toekomst dus zeer slim van caldas om er wat jonkies bij te halen, laat ze ervaring opdoen en hopelijk staan ze er in rio 2016 en tegen die tijd zijn dijkstra en van geenhuizen al lang gestopt!!

 30. @eef, dijkstra is al gestopt.

 31. @Eef, wat een rare reactie,pfoeh pfoeh!
  De strekking van de stukjes die jij bekritiseert is dat de KNHB/bondscoach een manier van communiceren met de afvallers heeft die blijkbaar voor onnodige frustraties zorgt. Dat is gewoon niet goed te praten Klaar! Het is in het verleden ook al gebeurd met speelsters.
  Vandaar: KNHB doe hier wat aan, het is niet goed en niet nodig.Elke topsporter weet dat je uit een selektie kunt vallen.De manier waarop dat gebeurt maakt veel verschil voor de verwerking van de teleurstelling.Vooral ook omdat er juist in de pers ,in collumns en op fora voortdurend nog “nageslagen” wordt als er geen duidelijkheid is.

 32. @Phe wat een onzin! Een bondscoach hoeft zich helemaal niet te verantwoorden. En al helemaal niet tegenover ons. Hij moet zich alleen tegenover de Bond verantwoorden, die hem heeft aangesteld. Zijn enige taak is om het Goud binnen te slepen en dat is Max gelukt. Hij heeft de dames weer terug aan de top gebracht nadat ze ver waren afgegleden..

 33. @Miriam, je hebt helemaal gelijk! Het gaat inderdaad niet om de namen, daar gaat de discussie niet over. Het gaat er om dat Caldas niet duidelijk is naar zijn speelsters en afvallers niet kan motiveren er weer bij te komen. Hij geeft aan wat ze moeten verbeteren, maar geeft ze vervolgens geen kans om aan te tonen dat ze zich verbetert hebben. Ondanks het feit dat Caldas een hele goede trainer is, moet hij toch echt werken aan zijn communicatie. Wellicht is het de andere cultuur, maar toch zou hij zich in dat geval moeten aanpassen.

 34. @Onzin: Hoe bedoel je ver afgegleden? 2e worden op een WK is niet goed genoeg, in het hol van de leeuw? Ze waren op dat moment regerend olympisch, wereld en europees kampioen en dan zijn ze ineens afgegleden als ze een wedstrijden verliezen? Hou toch op zeg, ga geen onzin uitkramen. Dat hele toernooi speelde ze goed, maar konden ze het op het beslissende moment niet afmaken. jammer, helaas, maar betekent niet dat ze zijn afgegleden! Op de OS 2012 speelde ze heel slecht, maar winnen ze wel. Winnen en verliezen ligt in de top dicht bij elkaar, en nu heeft het goed uitgepakt maar ze hadden ook zomaar uitgeschakeld kunnen worden in de halve finale, wat niet ondenkbaar was aangezien Nieuw-Zeeland gewoon beter was.

  De heren waren afgegleden na de succes in de jaren negentig en begin jaren 00. Niet dat ze uit de wereldtop waren gevallen, maar niet meer de echte topploeg. Met geweldig hockey 2e geworden op de OS, en dat kon worden gezien als een overwinning! (nog steeds fantastische wedstrijd tegen GB!)

 35. @Erik ik bedoelde het dan ook cynisch, omdat de KNHB het toen zo bracht, want natuurlijk klopt het niet en zijn de dames niet afgegleden. Voor de KNHB telt er echter (helaas) maar 1 plek en dat is niet plek 2.

 36. Verantwoorden = uitleggen. En niet ‘toestemming vragen’. Een bondscoach werkt aan en met een nationale selectie en is automatisch onderdeel van discussie. Hij moet dus vooral uitleggen aan spelers zelf, om de redenen die anderen hier noemen. En aan buitenwereld om speculaties te voorkomen. Zoals nog steeds geval is met Dijkstra en Van Geenhuizen. Die nog steeds tot top van Nederland, en dus internationale top behoort. Als je interview met Verhage leest, zie je weer dat patroon: onduidelijkheid, twee waarheden en dus discussie. En weer iemand die met slecht gevoel afscheid neemt.

 37. Van Geenhuizen heeft afgedaan bij de KNHB omdat ze onder Kruis bedankte voor Oranje, dat weet toch iedereen? Maak je ooit die onvergeeflijke fout dan is de deur verder voorgoed gesloten. Zelfs al behoor je tot de absolute top van NL. Triest maar waar. Caldas kan op zijn kop gaan staan, maar hij is uiteindelijk ook maar de trekpop vd KNHB..

 38. @Phe, een coach hoeft natuurlijk niets uit te leggen en al helemaal niet aan de buitenwereld, een coach is aangesteld door een club of een bond en daar is een coach uitleg aan verschuldigd verder aan niemand anders.

 39. @Jim : …èn uitleg verschuldigd aan zijn/haar speelsters/spelers natuurlijk !

Reageer