Van der Horst: Bitje wel verplichten bij jeugd en recreanten maar niet in de topsport

In het AD Sportwereld komen enkele hockeyprominenten aan het woord over de bitjesdiscussie die oplaaide naar aanleiding van de zeven tanden die Seve van Ass zondag kwijt raakte.

International Robert van der Horst draagt zelf geen bitje en vindt dat het dragen van een gebitsbeschermer verplicht moet worden bij jeugd en recreanten maar niet in de topsport. “Wij zijn technisch beter onderlegd en daarom is de kans op een ongeluk kleiner. Ik heb vroeger wel met een bitje gespeeld, maar ben later zonder gaan hockeyen. Ik moet als aanvoerder veel communiceren in het veld en dat gaat nu eenmaal lastiger met een bitje.”

Zijn teamgenoot bij OZ, Marcel Balkeistein, speelt wel met bitje. Deze heeft hij echter pas laten maken toen hij tot twee maal toe een tand verloor bij hockey. Dat het minder makkelijk praat vindt hij maar een kleine beperking. Hij denkt alleen niet dat een bitje zondag de redding had kunnen zijn voor Seve van Ass. “Een verplichting bij de bond gaat me te ver, vooral omdat zo’n ongeluk als afgelopen zondag heel weinig gebeurt. Maar ik zou mijn kinderen altijd met bitje laten spelen. Het gaat toch om je gezicht. Daar kijkt iedereen het eerst naar.”

Technisch directeur en lid van de medische commissie van de KNHB, Arno den Hartog, vertelt dat de KNHB het spelen met een bitje niet verplicht maar wel sterk aanraadt. Het incident van zondag heeft er echter wel toe geleidt dat de bond het beleid opnieuw tegen het licht zal houden. “Het blijft moeilijk want deskundigen hebben ons uitgelegd dat bitjes in sommige gevallen juist tot meer schade kunnen leiden. De laatste cijfers zeggen dat zich per jaar 2700 hockeyers bij de eerste hulp melden en dan gaat het in slechts twintig gevallen om gebitsblessures. Dat is minder dan één procent.”

Reageer