Volkskrant: Bond gevangene van eigen cultuur

Voor de tweede keer dit jaar heeft de directie van de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond (KNHB) een bondscoach terzijde geschoven die met de nationale ploeg niet op de hoogste trede van het WK-podium is geëindigd.

De bond, die zichzelf als trendsetter wenst te beschouwen in een mondiaal zo kleine sport als hockey, is tegen wil en dank de gevangene van zijn eigen cultuur geworden. Want alleen in Nederland hebben bondscoaches die brons en zilver kunnen overleggen gefaald. Met het besluit om na mannencoach Michel Van den Heuvel, die met zijn ploeg derde werd in India, ook Herman Kruis, tweede in Argentinië, weg te sturen heeft de KNHB haar dilemma slechts versterkt.

Als nieuwe technisch directeur zat Bunnik in een spagaat. Hij moest opnieuw afstand nemen van het beleid van bestuurslid Ties Kruize, die in 2008 verantwoordelijk was voor de aanstelling van Van den Heuvel en Kruis. Het vervroegde afscheid van twee bondscoaches die hun olympische missie niet mochten voltooien, kan zelfs voor een icoon als Kruize niet zonder gevolgen blijven.

Bunnik dient nu bij de aanstelling van een nieuwe vrouwencoach te laveren tussen twee stromingen. Geschoolde en ervaren topcoaches zijn in de hoofdklasse nauwelijks te vinden, voor Delmee en de pas gestopte Schopman komt die functie te vroeg. Een bond die zichzelf trendsetter noemt, zal het als een nieuwe nederlaag ervaren juist voor de vrouwen een buitenlandse coach te zoeken.

De advertentie voor de opvolger van Kruis zal menig hockeycoach afschrikken: gezocht wordt een bondscoach die over twee jaar bij de Spelen van Londen niet alleen de olympische titel prolongeert, maar dat tevens doet met aantrekkelijk en modern ‘powerhockey’.

Bron: Volkskrant, 26 oktober 2010

Reageer