WK (D): Engeland nipt langs Ierland

De Engelse dames hebben de groepsfase van het WK afgesloten met een zege. In Londen werd zondag met 1-0 gewonnen van groepswinnaar Ierland. Door de zege eindigde Engeland als tweede voor India. Beide landen stromen door naar de poulefase. De Verenigde Staten is uitgeschakeld.

Met zeges op de Verenigde Staten (3-1) en India (1-0) was de Ierse ploeg een van de grootste verrassingen van de groepsfase van het WK. Hierdoor was Ierland al voor de laatste groepswedstrijd tegen Engeland verzekerd van de eerste plaats.

Speculaties

Engeland kwam zowel tegen India (1-1) als de Verenigde Staten (1-1) niet verder dan een gelijkspel. Vooraf werd druk gespeculeerd over de uitslag van de wedstrijd met de Ieren. Als Engeland als tweede zou eindigen, na een gelijkspel of een zege, en vervolgens de tussenronde zou winnen dan zou de ploeg Nederland treffen in de kwartfinales. Zou Engeland die confrontatie willen voorkomen en daarom willen verliezen van Ierland?

Nee dus. Engeland zette Ierland flink onder druk. De cijfers na afloop spraken dan ook boekdelen. De Engelse ploeg kwam liefst 39 keer in de Ierse cirkel, schoot 31 keer op doel en haalde 15 strafcorners. Desondanks bleef tot ongeveer halverwege het vierde kwart 0-0.

Embed from Getty Images

Ansley brengt beslissing

Uiteindelijk had Engeland Ierse hulp nodig om keepster Ayeisha McFerran te passeren. De strafcorner van Giselle Ansley ging via de stick van Hannah Matthews in het doel.

Door de zege treft Engeland op dinsdag Zuid-Korea in de tussenronde. Eerder op die dag zal het duel tussen Italië en India worden afgewerkt. De winnaar van de wedstrijd tussen Engeland en Zuid-Korea treft op donderdag in de kwartfinales Nederland. Ierland speelt op dezelfde dag tegen de winnaar van Italië en India.

Engeland-Ierland 1-0 (0-0)

53.Giselle Ansley 1-0 (sc)

Eindstand:

Rang Land Gespeeld Gewonnen Gelijk Verloren Voor Tegen Punten
1. Ierland* 3 2 0 1 4 2 6
2. Engeland** 3 1 2 0 3 2 5
3. India** 3 0 2 1 2 3 2
4. Verenigde Staten 3 0 2 1 3 5 2

* naar kwartfinales
** naar tussenronde (cross-over)

Reageer