WK (D): Ierland via shoot-outs tegen Spanje naar finale

De dames van Ierland hebben de finale van het WK bereikt. In de halve finales werd zaterdag Spanje in Londen na het nemen van shoot-outs (3-2) verslagen. Het duel was na de reguliere speeltijd in 1-1 geëindigd.

Het is voor de eerste keer in de historie dat Ierland zich heeft geplaatst voor de WK-finale. In de drie eerdere WK-deelnames kwam de Green Army, dat in 2002 voor het laatst deelnam aan het mondiale eindtoernooi, nooit verder dan een elfde plaats. Dat resultaat behaalde de ploeg in 1994 in eigen land.

Verrassing

In Londen groeide Ierland uit tot de grootste verrassing van het toernooi. In de openingswedstrijd werd de Verenigde Staten met 3-1 verslagen, waarna de ploeg ook te sterk was voor India (1-0). Met deze overwinning was Ierland al verzekerd van de groepswinst, waardoor de 1-0 nederlaag tegen Engeland in de laatste poulewedstrijd slechts statistische waarde had.

Embed from Getty Images

In de kwartfinales stond Ierland opnieuw tegenover India. Dit keer moesten shoot-outs de beslissing brengen, nadat het duel na vier kwarten in 0-0 was geëindigd. In de serie trok Ierland aan het langste eind (3-1).

Spanje’s weg naar halve eindstrijd

De resultaten van Spanje in de groepsfase waren minder indrukwekkend. Na de 6-2 nederlaag tegen Argentinië revancheerde de ploeg zich wel met een 7-1 zege tegen Zuid-Afrika, maar het laatste pouleduel met Duitsland ging met 3-1 verloren.

Als de nummer drie van poule C moest Spanje via de tussenronde een plek in de kwartfinales zien af te dwingen. België werd na spannende shoot-outs verslagen (3-2), waarna de halve finales werd bereikt door Duitsland verrassend de voet dwars te zetten: 1-0.

Vol stadion

Een halve finale tussen Ierland en Spanje zou door weinigen zijn voorspeld. Beide ploegen maakten er in een uitverkocht huis een onderhoudende wedstrijd van. Al na drie minuten kwam Ierland op voorsprong. De eerste strafcorner werd meteen verzilverd. Anna O’Flanagan kon ongehinderd de bal doeltreffend van richting veranderen.

In dat eerste kwart was Ierland de bovenliggende partij, hoewel Spanje tegen het einde van dat kwart ook in de Ierse cirkel te vinden was. Spanje zette die lijn in het volgende kwart door, maar slaagde er niet in om nog voor het rustsignaal de gelijkmaker te produceren.

Gelijke stand

Dat gebeurde wel na rust. Na Iers balverlies rondde Alicia Magaz een voorzet vanaf rechts van dichtbij af. In het laatste kwart kregen beide ploegen nog kansen om het duel te beslissen. Magaz schoot over en Deirdre Duke stuitte op keepster Maria Ruiz. Vlak voor het eindsignaal kreeg Ierland nog een strafcorner, maar die ging er niet in.

Er volgende shoot-outs waarin veel werd gemist, maar ook op schitterende wijze werd gescoord. Lola Riera wipte de bal over de Ierse keepster Ayeisha McFerran. Hierdoor kwam de stand na vijf pogingen elk op 2-2. Nadat Georgina Oliva had gemist, besliste Gillian Pinder het duel en stond Ierland in de finale.

Ierland-Spanje 1-1 (1-0) Ierland wint na shoot-outs 3-2

3.Anna O’Flanagan 1-0 (sc)
39.Alicia Magaz 1-1

1.Gillian Pinder (Ier) – 1-0
1.Begoña Garcia (Spa) – mis
2.Anna O’Flanagan (Ier) – mis
2.Beatriz Perez (Spa) – mis
3.Roisin Upton (Ier) – mis
3.Georgina Oliva (Spa) – 1-1
4.Alison Meeke (Ier) – mis
4.Carlota Petchame (Spa) – mis
5.Chloe Watkins (Ier) – 2-1
5.Lola Riera (Spa) – 2-2
6.Georgina Oliva (Spa) – mis
6.Gillian Pinder (Ier) – 3-2

Reageer